Csempevágás – csináljam én vagy bízzam szakemberre?
Csempevágás – csináljam én vagy bízzam szakemberre?
2020. november 6.

Profi gépek, berendezések, némi műszaki beállítottság, felcsipegetett szakértelem már elegendő ahhoz, hogy kisebb burkolási munkákat akár magunk is elvégezzünk. Vágjunk bele bátran!

Padló vagy kerámia burkolatok lerakásánál elkerülhetetlen a vágás, a méretre szabás. Ma már többféle csempevágó van a piacon, ezért mindig olyat válasszunk, ami a lerakni kívánt lapok vastagságához, méretéhez igazodik. Érdemes átgondolni azt is, hogy mennyit fogjuk használni a gépet, milyen intenzitásnak lesz kitéve, bírni fogja e a strapát!

Hogyan válasszunk csempevágót?

A barkácscélra vásárolható csempevágókban csalódni fogunk. Bár kedvező áron kínálják őket, nem fogunk tudni szép munkát végezni velük. Márpedig tudjuk, hogy mennyit számít a burkolatok vágásánál és lerakásánál a precizitás.

Mire figyeljünk a használat közben?

Először is a gépet mindig sima, vízszintes és szilárd felületre helyezzük.

Kezdjük az ismerkedést a géppel úgy, hogy leselejtezett vagy törött csempedarabon gyakoroljuk a vágást. Fontos, hogy a csempevágó kizárólag vágásra, törésre alkalmas, másra ne használjuk. A gépnek sem tesz jót és a baleseteket is így tudjuk elkerülni.

Fokozottan ügyeljünk a vágás során keletkező élekre, melyek nagyon mély sebeket tudnak okozni, ha nem kellő körültekintéssel bánunk a géppel.

Vágási praktikák

A vágás helyét jelöljük fel a lapra, majd helyezzük úgy a lapot a gépre, hogy ez a vonal pontosan a vágóél alá kerüljön. A kar mozgatásánál figyeljünk, hogy lehetőleg egyenletes erővel történjen a vágómozgás. Azt tudni kell, hogy az eltérő összetételű és vastagságú anyagok vágása más más erőt igényel.

Ne hanyagoljuk el a karbantartást!

Ha hosszú élettartalmú gépet szeretnénk ügyelni kell a rendszeres tisztításra. Főként akkor, ha ritkábban használjuk a gépet, ilyenkor ugyanis érdemes beolajozni a vezető síneket illetve a fúró részét.

További praktikus tanácsokért forduljon hozzánk bizalommal!

H-Szerszám City │ Veszprém, Budapest u. 17. (OMV kúttal szemben)

H-Szerszám Center │ Veszprém, Házgyári út 5/d (volt Agroker udvar)

Várjuk érdeklődését!

Telefon: +36 88 404 303

Jó munkát kívánunk a SIGMA csempevágó használatához!

Értesüljön elsőként a legújabb akciókról!